Hur fungerar VårdOnline?
I vår tjänst VårdOnline kan du få gratis vårdguidning och träffa läkare eller sköterska direkt i din mobil eller dator. Om vi trots detta inte kan hantera ditt besvär fullt ut via e-besök kan du enkelt boka en tid på vårdcentralen direkt i appen. Ett besök kostar 200 kr. För barn och unga under 18 år och för dig som fyllt 85 år eller har frikort är läkarbesöket kostnadsfritt. Vi samarbetar med platform24 som tagit fram platformen och det är vår egen personal du får träffa när du loggar in
Vad innebär gratis vårdguide?
Precis som sjukvårdsrådgivningen 1177 guidar vi dig kostnadsfritt till rätt vård direkt. Varje besök börjar med att du får svara på frågor om ditt besvär till vår chattbot (digital vårdguide). Om ditt besvär kan bedömas digitalt kan du gå vidare till ett läkarbesök. Om du behöver undersökas fysiskt kan du istället boka tid på en vårdcentral. För lätta besvär som inte kräver läkarkontakt ger vi gratis rådgivning och tips på receptfri behandling. Du betalar alltså enbart om du träffar en läkare eller sköterska online.
För vilka symtom kan jag använda VårdOnline?
Du kan vända dig till VårdOnline för alla typer av besvär. En stor del av de besvär som hanteras på din vårdcentral kan lämpa sig utmärkt för läkarbesök online.
Är det så att ditt ärende trots allt bättre lämpar sig för ett fysiskt besök så kan du hitta tid på vårdcentralen direkt i appen.
Sjukintyg / läkarintyg
Vid behov och om fysisk undersökning inte behövs kan läkaren skrivaläkarintyg för sjukpenning.
Hur kommunicerar jag med läkaren?
Med vår tjänst VårdOnline kan du chatta med läkare eller vid behov kommunicera via videosamtal. Alla möten i VårdOnline startar som en chatt mellan dig och läkaren men kan om det behövs övergå i ett videosamtal. Vid behov kan läkaren be dig att ladda upp bilder för att bedöma ditt ärende.
Efter att läkarmötet är avslutat har du möjlighet att ställa ytterligare skriftliga frågor till våra läkare angående ditt ärende i upp till 3 dagar. Om du ombeds att ta akuta prover ska du skriva tillbaka i chatten efter att du tagit proverna så att vi kan följa upp dessa och hjälpa dig vidare med exempelvis receptförskrivning. När du skickat din fråga svarar läkaren inom 4 timmar, men oftast snabbare än så.
Är det säkert att använda VårdOnline?
För de tillstånd som omhändertas via vår tjänst VårdOnline kan du vara trygg med att läkarna tar fullt ansvar för din behandling precis som på en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Våra läkare har erfarenhet av att jobba med breda patientkategorier och kommer endast att ta hand om tillstånd som de bedömer är lämpliga för digital konsultation.
Vad händer om jag blir hänvisad till en vårdcentral?
Om läkaren bedömer att du bör undersökas fysiskt på vårdcentralen behöver du inte betala för båda besöken. Om vi i den inledande chatten guidat dig till en vårdcentral och du ändå valt att träffa läkare online, återbetalas besöket inte.
Vad kostar ett läkarbesök?
Ett läkarbesök hos VårdOnline kostar lika mycket som ett vanligt läkarbesök, 200 kr. Attförnya recept kostar 80 kr. För barn och unga under 18 år och för dig som fyllt 85 år eller har frikort är besöket kostnadsfritt. Om du har ett frikort kan du använda det även hos VårdOnline.
Kan en anhörig söka vård via min app?
ja, om en anhörig har svårt att söka vård via sin egen mobil eller dator går det bra att söka vård via din app. Kom ihåg att den som ska söka vård måste vara inloggad med sitt eget bankID.
Vanliga besvär
Du kan vända dig till VårdOnline-tjänsten med alla typer av besvär och få hjälp direkt online när det går. Om ditt besvär kräver fysisk undersökning guidar vi dig kostnadsfritt till annan vård.
Enklaste sättet att kolla upp dina besvär
I vår automatiska chatt kan du enkelt kolla upp dina besvär och testa vilken vård du behöver. Svara på frågor om dina symptom så guidas du snabbt till rätt vård, online eller till en vårdcentral. Vår chatt finns alltid tillgänglig för dig, helt gratis.
Symtom och besvär
För vilka symtom kan jag använda VårdOnline?
Vi kan hjälpa dig med de allra flesta besvär online. Vissa besvär lämpar sig bra för digitala besök men om du behöver kan du boka tid på en vårdcentral för en fysisk undersökning.
Om dina besvär bedöms akuta utifrån hur du svarat på frågorna i appen kommer du kostnadsfritt rekommenderas att ta dig till primärvårdsjour eller akutmottagning.
Vilka symtom lämpar sig för digital vård?
De symtom och besvär som inte kräver en fysisk undersökning lämpar sig utmärkt för digital vård. I de fall du behöver ta ett prov ombeds du att gå till vårdcentralen för att göra det. Skulle läkaren bedöma att du är i behov av vård hos en annan specialistmottagning kommer du få en remiss.
Hur kan läkaren veta vad mina besvär beror på utan att undersöka mig?
Läkarna som jobbar hos VårdOnline är alla mycket erfarna och arbetar övrig tid på våra vårdcentraler Fränsta eller Sidsjö Vårdcentral. Du kommer få samma frågor som de ställer till sina patienter där, och på så sätt kan de ta reda på vad dina besvär beror på och hur du bäst får hjälp. En del besvär är dock sådana att det inte passar med ett digitalt besök. Ibland har man dessutom andra skäl att vilja träffa en läkare i ett fysiskt rum. Då guidas du till ett fysiskt besök på vårdcentralen.
Vår personal
Vilka läkare och sköterskor får jag träffa?
Alla läkare och sköterskor som svarar på dina frågor jobbar på våra vårdcentraler Sidsjö och Fränsta.
Hur kommunicerar jag med läkaren?
Alla möten i VårdOnline startar som en livechatt mellan dig och läkaren. Om det behövs kan samtalet övergå i ett videosamtal. Vid behov kan läkaren be dig att ladda upp bilder för att bedöma ditt ärende.
Sjukintyg, remisser och provtagningar
Jag behöver ett sjukintyg eller läkarintyg, kan jag få via VårdOnline?
Ja. Våra läkare kan skriva sjukintyg eller läkarintyg såvida inte fysisk undersökning krävs. Våra läkare gör en bedömning av dig, dina besvär och hur det eventuellt påverkar din arbetsförmåga.
Om du är under 18 år måste en vårdnadshavare vara med vid läkarbesöket.
Hur skickas mitt intyg?
Elektroniskt utfärdade sjukintyg hittar du på 1177.
Digitalt signerad sjukskrivning gäller legalt och ersätter både signering och stämpel.
Kan jag få en remiss via VårdOnline?
Om vår läkare bedömer att du behöver träffa en läkare med annan specialistkompetens än allmänmedicin kan vi hjälpa dig med en remiss.
Vad gäller för provtagningar?
Vi kan erbjuda provtagning i de fall läkaren bedömer att ditt tillstånd behöver utredas ytterligare. Du får i detta fall mer information om var och hur i dialogen med din läkare på VårdOnline.
Recept och receptförnyelse
Vad gäller för förskrivning av antibiotika?
I det fall våra läkare bedömer att du är i behov av antibiotika kan du få recept utskrivet men vi jobbar aktivt med att följa nationella riktlinjer för antibiotikaförskrivning enligt STRAMA-gruppen. Därför kommer vi oftast att vilja ta provtagning före eventuell antibiotikaförskrivning. Det kan även innebära att vi hänvisar dig till fysiska vårdgivare när läkaren bedömer att du behöver fysisk undersökning eller provtagning när vi själva inte har möjlighet att beställa prover där du geografiskt befinner dig.
Kan jag få mitt recept förnyat?
Nej, inte ännu. Vi hänvisar till 1177 för närvarande för receptförskrivning
Hur ser jag att jag fått mitt recept?
Du kan gå till valfritt apotek online som har recepthantering och logga in med ditt BankID för att se de läkemedel du fått utskrivna.
Var hämtar jag ut mitt recept?
Du kan hämta ut receptet i valfritt apotek i Sverige eller beställa hem medicinerna online.
Frikort
Gäller frikort hos VårdOnline?
Ja, du kan använda ditt frikort för läkarbesök hos VårdOnline.
Högkostnadsskyddet för sjukvård innebär att du ofta inte behöver betala mer än 1 150 kronor i patientavgifter inom en period på tolv månader. Beloppsgränsen för frikort kan dock variera i olika landsting. Om du har ett frikort, som berättigar till gratis vård gäller det i ett år från och med det att första stämpeln satts i ditt högkostnadskort.
Har jag frikort? Hur hittar jag mitt frikortsnummer?
För att få dina uppgifter behöver du då kontakta din vanliga vårdcentral och be om frikortsuppgifterna. Har du ett fysiskt frikort står uppgifterna på denna.
Region Västernorrland är inte anslutna till e-tjänsten med elektroniska frikort hos 1177.
Hur gör jag för att registrera frikort?
Ta med dina kvitton till närmaste vårdcentral (eller annan vårdgivare) och registrera beloppet. Kvittot får du via mejl från Klarna när du betalat.
Vilka betalsätt finns det?
Vi använder oss av Klarna och tar emot betalning med faktura, kort, direktöverföring och delbetalning.
När kommer fakturan?
Fakturan skickas via mail till dig efter att ditt läkarbesök är avslutat. Vi använder oss av Klarnas tjänster för fakturering.
Vem vänder jag mig till vid fakturafrågor?
För alla frågor kring betalning och faktura vänder du dig direkt till Klarna som är vår betallösningsleverantör. Här hittar du kontaktinformation till Klarnas kundstjänst: https://www.klarna.com/se/om-oss/kontaktinformation